Autor: 021.rs

Novi Sad
08.02.2021.
16:56 > 18:52
Do kraja nedelje će biti predstavljeni zaključci komisije Fakulteta tehničkih nauka o stanju bazena na Spensu nakon što se ustanovilo da sanacija nije dobro urađena i da je došlo do dodatnih oštećenja, koje je otkrio 021.rs.
  • ZarJe Bitno

    09.02.2021 20:18
    @Loksi
    Smačinjanje? Ako ste mislili na smicanje, onda Vas razumem.Na konstrukciji bazena, na kojem su lepljenje pločice i koji stoji na stubovima ispod kojih (ne ispod svakog) su postavljeni šipovi, ne postoje dve horizontalne ploče koje bi se usled sleganja tla, smakle.Školjka bazena, je jedna celina izzađena od prednapregnutog betona i ne puca tek tako, a pogotovo ne može da se smakne,Pisao sam već jednom o tome, ponovo ću. Zapremina bazena je oko 2500 metara kubnih, znači 2500 tona pritiska, širi bazen u svim pravcima, jesu to milimetarska širenja, ali postoje.Na širenje bazena utiče i temperatura vode.Takođe prilikom ispuštanja vode, bazen se skuplja...Obe operacije, punjenje i pražnjenje bazena se izvodi po 4-5 dana upravo iz razloga da ne bi došlo do oštećenja školjke bazena.Popucale su pločice!!!! Popucale jer su postavljene bez ikakvih dilatacija.Snimak na kojem se vidi kako su se podigle u praznom bazenu, je napravljen nakon ispuštanja vode iz istog(pa vidi se majku mu) a to se desilo usled skupljanja bazena.....To što bazen preliva na jednoj strani, takođe je objašnjeno već jednom.Neimar, je prilikom izlivanja školjke, po dijagonali jednu stranu bazena napravio višljom za nepuni cm.Oni su to znali i tu razliku ispeglali prilikom postavljanja pločica.Ovi izvođači to nisu znali, a nisu ni merili....eto nagiba koji dovodi do prelivanja.
  • ZarJe Bitno

    09.02.2021 20:02
    @Loksi
    Nisam iz "Promenade", nisam čak ni fan iste, a ti onda pogađaj odakle sam ;)
    Gospodinu koji pita za zgrade na Bul.Cara Lazara....Zar mislite da su te zgrade i "Spens" građene na isti način?Da ispod tih zgrada stoje šipovi kao ispod "Spensa"?Odgovorio sam VAM, za sada se "Spens" ne sleže, ne tone, nema sleganja....to sam i napisao u svom prvom postu.Ponoviću, za sada...
  • Musaši

    09.02.2021 16:54
    Što svi u vezi bazena spominju Miru Marković?
    Pa zar nije ona svojevremeno pobegla u Rusiju?
  • Loksi

    09.02.2021 13:45
    @ZarJe Bitno
    Opa, javili se i iz Promenade! Dotaklo ih pominjanje crpljenja podzemnih voda. Kada sam pročitao komentare, nije me mrzelo da pogledam projekat bazena na Spensu.. ono što mogu reći da je spoljašnja konstrukcija (aluokviri sa staklima na zidovima i prozirnim plastičnim panelima na krovnim delovima, kao i limeni krov posebna konstrukcija u odnosu na sam bazen koji stoji na stubovima koji su horizontalno povezani, ali nema dubokih šipova kao što tvrdite... ukoliko pogledate fotografiju pucanja, videćete smačinjanje dve horizontalne konstrukcije, koje se dešava ISLJU ČIVO tokom sleganja tla. U ovom slučaju bih se složio sa kolegom “@prof.dr. da ovakva oštećenja mogu biti posledica ispumpavanja podzemnih voda ispod Promenade!
  • @ZarJeBitno

    09.02.2021 11:55
    Od cega pucaju zgrade na Bul. cara Lazara?
    Od cega se tamo sleze tlo?
    Od nestrucno postavljenih pločica na bazenu?
  • ZarJe Bitno

    09.02.2021 11:12
    @Prof Dr Arhitekta
    Kao posledica sleganja tla, zbog nekontrolisanog crpljenja podzemnih voda od strane "Promenade" prvi pokazatelji bi bili pucanje stakla na fasadi bazena, koja je u ovom slučaju sačinjena od Al profila i stakla.Pošto se to nije desilo, značu sleganja tla još uvek nema, ne kažem da nije moguće jednog dalekog dana. Da znaš, kako je "Spens" građen, kako je osnova bazena konstruisana i građena, ne bi postavljao neke, u ovom trenutku nebitne linkove.Elem, ispod "Spensa" se nalazi ogroman broj šipova, koji si urađeni zaista, zaista odgovorno i bez i jednog umanjivanja materijala, ili tehnologije,Takođe, čitava osnova bazena (školjka) stoji na stubovima, ispod kojih su šipovi...itd itd,Ne zaboravi, ovaj objekat je gradio nekadašnji "Neimar" uz pomoć podizvođača.A u to vreme je "Neimar" bio sinonim, za bezbednu i sigurnu gradnju i kvalitet izvedenih radova.
  • Prof. Dr Arhitekta

    09.02.2021 09:36
    Sleganje terena podzemne vode
    Problemi sa pucanjem betonske konstrukcije bazena na SPENS-u predstavljaju početak ogromnih problema koji nas isčekuju u budućnosti zbog sleganja tla uzrokovanog ispumpavanjem velike količine podzemnih voda u kanalizaciju da se podrum tržnog centra Promenada ne bi poplavio. Bazen na SPENS-u kao najteža i najbliža struktura prva je počela da popušta, slede stadion Vojvodine i velike zgrade u okolini...
    Za one koji žele više da znaju o ovom problemu:
    https://www.trtworld.com/in-depth/rising-tides-and-sinking-cities-161804
  • ns ja

    09.02.2021 08:34
    Ču ne zna ko je šta i sa kim radio!? Koga zabole!? Hvataj tog tvog koji je sa Gradom prvi ispred konzorcijuma potpisao i njega deri!!! A on neka raspravi interno sa ostalim članovima konzorcijuma koji su sami nabrljali i muljali! To nas građane, ni tebe Vučeviću, ne zanima!!! Pobogu čovek je advokat, zna on dobro ko je odgovoran za kršenje odredaba Ugovora!!!
  • Ns

    09.02.2021 07:09
    Objavite CEO izveštaj
    Nemojte da Vi "predstavite" izveštaj na način kako ga Vi "razumete", nego ga stavite celokupnog na uvid javnostil, a to zbog: Izvođača, Nadzora, Naručioca, Korisnika, Finansijera, FTN-a i svih građana.
  • aufiderzen

    09.02.2021 06:32
    Nije Slobo kriv...
    "ne može više da uhvati ko je tu sa kime i šta radio"
    Zbog ovakve rečenice se u normalnim državama ide u zatvor. Kao i zbog rečenice "ne pitajte me kako sam nabavio pare".
  • dje x

    09.02.2021 06:21
    Alo a sto ste dali da nosilac posla bude firma kojoj je osnovna delatnost dino park na zlatiboru.rekvuziti su iz zatvorenog parka iz ns.znaci uigrana shema
  • Tina

    09.02.2021 04:58
    ciji je nas gradonacelnik?
    Gradonacelnik je maneken kojeg mi placamo a radi u interesu mafije ciji smo taoci. Unistava se grad da bi se udovoljilo zahtevima peraca para .Na pola miliona ljudi jedan gradski bazen koji nisu u stanju popraviti.Vrhunski sportisti nam se sele za Beograd jer nemaju gde trenirati..
  • SalePodbara

    08.02.2021 23:34
    Neće da može
    Prosle godine lepili pločice na vikendicama po Fruskoj Gori sada olimpijski bazen u najvećem gradu Vojvodine i u najvećem sportskom centru u Srbiji.
  • Boco

    08.02.2021 23:29
    Zatvor, oduzeti imovinu svim ucesnicima. Postoje zakoni građevini koji se moraju postovati, a čiji rezultati se ne vide odmah, a političari pričaju u redi je to. U elektrotehnici radiš i kad pritisneš dugme ako ima svetla dobro je, a ako nema ne valja moš pričati šta hočeš. Da je tako bilo i ovde promenda i spens ne bi vidili svetlo nikad.
  • Laloš

    08.02.2021 23:24
    @Džiajdžo
    Jedini problem u tvom proračunu je to što korito bazena visi na stubovima. Celo korito je u "vazduhu".
  • vladaNS

    08.02.2021 23:10
    ?
    Obavezno uz prisustvo Pink tv uhapsiti portire, čistačice, prodavce u biletarnici, bar troje iz obezbeđenja i pod jakom stažom ih sprovesti u tužilaštvo za organizovani kriminal. Bagro jedna vi ste prevazišli sami sebe, više ne morate dotaći nešto da ga pokvarite, dovoljno je da na nešto pomislite i to je osuđeno da propadne. Pozdrav iz Vojbodine
  • Nebojša

    08.02.2021 23:06
    Menica
    Dati posao od milion evra uz garanciju samo MENICE a ne nepovratne bankarske garancije firmi cija imovina nije ni 10% vrednosti posla je apsurd i govori o nesposobnosti, bahatosti i pohlepnosti. Ovaj posao NIJE rađen mimo znanja gradonacelnika. Mali poslovi se i mogu odraditi bez njegovog uplitanja, ali ovakav svakako ne i nikada. Menica nije naplativa.
  • Nebojša

    08.02.2021 23:02
    Hahahaa
    Kaze Vucevic NE MOZE DA POHVATA, iako odlicno ZNA, da ke faborizovana firma kojoj to nije osnovna delatnost NAMESTILA TENDER tako sto su uslovi bili takvi da ih je mogao ispuniti samo KONZORCIJUM i onda su ove 2 firme stabile svoj pecat i potpis da bi u dogovoru s gradskim vlastima CILJANO preduzece dobilo posao.
    Ne znam kako ga nije sramota i kako niko nije kriv ako su dali posao firmi koja se bavi prodajom aparata za domacinstvo da radi rekonstrukciju bazena.
    Cak nisu namestili tender profesionalcima, nego pohlepnim pacerima i laicima jer su toliko bahati i drski da misle da mogu da rade sta hoce. Ali ne. Mogu dokle hoce. Videcemo kako ce proci u ovoj akciji da Belivukom jer su oni slali narkomane i narko dilere u Beograd prosle godine da lome. Sramno, ali sta zna Vucevic sta je sramota.
  • bia

    08.02.2021 23:00
    odgovornost
    Unutrasnjost bazena je uvek u belim pločicama.(odgovor sugradjaninu)
    Odgovornost je na gradonačelniku i na izvodjačima radova sa kojima je u talu
  • Freediving

    08.02.2021 22:25
    Evo prodje godinu dana kako sam na bazenu poljubio vrata sa natpisom “havarija” (koja jos traje).
  • Goricin tata

    08.02.2021 22:10
    Bazen
    A gde mogu pošteni penzioneri da se bave triatlonom kada nam je ukinuta mogućnost kupanja u novosadskim bazenima.
  • Dejan

    08.02.2021 22:10
    nS
    Po milioniti put, sravnite taj spens sa zemljom, iseci i reciklirati, zaraditi nesto od toga. Ovako je vec potroseno pola miliona a ovo a napravljeno ofrlje,gore nego prethodno, ni teorecki ne moze da se popravi ni na suvom ! Puklo na pola bez opterecenja, sta bi bilo da su napunili vodom.
  • Derane

    08.02.2021 22:07
    A ko je odgovoran što je menica nenaplativa?
  • Retrogradni Element

    08.02.2021 21:58
    Odlazi cirkus
    Ostaće okrugli trag na mestu šatre...

    Laku noć dame i gospodo
    Eto i ova predstava je završena
    Nadam se da ste uživali u njoj...
  • Stručna komisija

    08.02.2021 21:42
    Krivi su biciklisti i invalidi
    Ne mogu da verujem da neko može da krivi nestručan rad i kradju, Promenadu, zemljotres, NTP... krivi su bahati biciklisti koji namerno tuda prolaze tačno definisanom brzinom i uzrokuju rezonantne vibracije koje rasturaju temelje... i to su tačno dobili nalog... ponika ide brzinom 15 km/h, mounitain bike 16,8 km/h, city bike 16,1 km/h... a tek invalidska kolica (oni namerno voze 8,67 km/h)... sve njih treba u aps odmah... Napali ste nedužnog gradonačelnika i direktora Spensa (čovek prošao rigorazan konkurs), sram vas bilo... a videćete da će i stručna komisija to dokazati, i šta ćete onda...
  • Dule

    08.02.2021 21:37
    Kada jedan dan secne i cela Promenda bice veselo..Onaj ko je potpisao upotrebnu dozvolu za Promenadu treba da ide u zatvor..E kada se to desi onda cete shvatiti zasto je i bazen pukao na pola..
  • Džiajdžo

    08.02.2021 21:13
    kada je bazen pukao?
    Ispuštena vida=skinut teret sa ploče bazena: zatim je močvarni pesak ispod bazena izdigao ceo bazen za visinu "h": onda su polepljene pločice: to je opteretilo bazen za težinu "G" koja je pokušala da potisne bazen na prethodnu "-h"
    vrednost, ali osnovna ploča nije mogla jednakomerno da izdrži pritisak i puče: zajedno sa pločicama. To je utoliko i napravilo nagib celog bazena, što se očituje izlivanjem vode na najnižem delu. Ćošku.
    Zato treba videti uzrok pucanja bazne ploče, a on se (uzrok) nalazi u sleganju terena, čiji uzrok je u ispumpavanju vode.
    Epicentar se lako da izračunati, jer pucaju i sležu sve zgrade oko promenade, čak i fudbalski teren i reflektori čak iskazuju nagib.
    Predlog: izmeriti i proveriti. Da ne bude da ja ovde u nekoga upirem prstom. To rade činjenice.

  • Keva

    08.02.2021 21:04
    Mene zanima kad ce se osposobiti bazen? Za godinu, dve? Mali je NS ali dete ne moze samo na trening a termina nema dovoljno...
  • ovo je

    08.02.2021 21:01
    ovo je ozbiljno sleganje terena
  • Salamander

    08.02.2021 20:57
    potpis na pločicama
    Glasi: Promenada


  • Novosađanin

    08.02.2021 20:51
    Logika
    Novosađani ne mogu da plivaju od februara 2020. godine, tacno godinu dana, mozemo neku godisnjicu da obelezimo prikladno sa nekim slikanjem.
    Hvala svima koji odlucuju o tome, vidi se da vode brigu o zdravlju sugrađana.
    Ps. U celoj Srbiji od pocetka pandemije SVI mogu pa plivaju, samo kod nas ne moze, mi smo posebni u celom svetu izgleda.
  • Komsa

    08.02.2021 20:42
    Samo-
    OSTAVKA i nista drugo!
  • Novosadjanka

    08.02.2021 20:36
    Novosadjanka
    Sramota u sta se Novi Sad pretvorio...Nikad gore
  • Bazen kao brlja

    08.02.2021 20:34
    Skok u nepoznato
    Zna li neko zašto su, pobogu, bazen obložili BELIM, umesto plavim pročicama???
  • Prdnem

    08.02.2021 20:30
    Jedva čekamo, biti će to lijep izvještaj.
  • Joca

    08.02.2021 20:19
    "ne može više da uhvati ko je tu sa kime i šta radio" - suština problema ove države i vlasti!
  • Z49

    08.02.2021 20:13
    Kao i uvek
    Verujem da je sve lepo naštimovano.
  • NS

    08.02.2021 19:51
    sramota me je......
    Slusala izjavu gradonacelnika ! On milsi da je narod sisao vesla. PUKLI SU 100%. Zna se ko je odgovoran i sad treba naci zrtvenog jarca.
  • Noj(e)

    08.02.2021 19:40
    Kuda plovi ovaj brod
    Isplivaće iz ove afere PROMENADA, njeno ispumpavanje vode u gradsku kanalizaciju, čime je oslabljena nosivost okolnog zemljišta i SPENSA. Budimo srećni ako ne počnu da se ruše soliteri preko puta SPENSA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna